O wyprawie
- Wina z Veneto w 3 kolorach: bardolino, soave, valpolicella
- Degustacje u wiodących producentów, także legendarnego amarone
- Spacery wśród widokowych winnic nad Gardą, Piawą i nie tylko
- Winnice Prosecco z bliska, w otoczeniu zabytkowych zamków, klasztorów i miasteczek
- Zwiedzanie Werony, miasta Romea i Julii
- Kieliszek grappy z widokiem na góry w Bassano del Grappa
- Niespieszne tempo, piękne scenerie
Winne podróże nazywa się też enoturystyką, chodzi w nich o dotarcie do źródeł wina – poznanie go w miejscu jego narodzin. Kompasem w tych podróżach jest wino, przewodnikiem doświadczony sommelier, który objaśnia tajniki degustacji i produkcji w przystępny sposób. Nie musisz być koneserem, wystarczy, że lubisz wino i chcesz pogłębić wiedzę na jego temat, spędzając czas w pięknym krajobrazie winnic! Jeśli masz ochotę wejść w fascynujący świat wina i poznawać go świadomie, wszystkimi zmysłami, w swobodnej atmosferze, to ten wyjazd jest dla Ciebie!
Veneto (po polsku Wenecja Euganejska) na mapie winiarskiej Italii ma, obok Piemontu i Toskanii, status kultowy. Nasza wyprawa pozwoli starannie zweryfikować, czy na niego zasługuje! Zbliżymy się do takich legend jak wytrawne amarone i słodkie recioto, poznamy tajniki podsuszania gron - opanowane przez weneckich producentów do perfekcji w metodzie appassimento! Spróbujemy też mniej znanych win białych i różowych z Wenecji Euganejskiej. Nie odpuścimy najpopularniejszym bąbelkom świata spod znaku prosecco. Skosztujemy lokalnych serów i potraw.
Podróż przez winiarską Wenecję Euganejską zaczynamy od malowniczej Gardy. Spotykamy tu czerwone i różowe w całej gamie odcieni i stylów obecnych w prowincji Werony: apelacje Bardolino i Valpolicella. Stopniowo zbliżając się do weneckich legend z podsuszanych gron: amarone i słodkiego recioto! Schładzamy się bielą z Soave, by następnie poznać ojczyznę najpopularniejszych bodaj musujących win świata: lubianych prosecco!!! Weźmiemy pod lupę podstawowe wina z apelacji Prosecco DOC i ambitne Prosecco Asolo DOCG, spacerując wśród pagórków nad doliną Piawy.
Będziemy spacerować wśród winnic z widokami na Jezioro Garda, ale też wśród malowniczych pagórków nad Piawą. Zanurzymy się w najsławniejszej historii miłosnej świata, przechadzając się po starówce Werony. Odwiedzimy miejsce powstania pierwszego włoskiego podręcznika dobrych manier i wielkiej bitwy I wojny światowej.
To wszystko w tempie slow, bo winne wyprawy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie smakowanie życia wieloma zmysłami, bez pośpiechu, za to z kieliszkiem wina w ręku. Ono zawsze ma jakąś historię do opowiedzenia. Jeśli interesujesz się winem, to wiesz, że poznaje się je najlepiej w miejscu jego powstawania! Zaprowadzimy Cię tam wraz z naszym ekspertem.
Nasz przewodnik-sommelier, Marcin Zatorski, wybiera dla nas najciekawsze wina i dzieląc się swoim doświadczeniem i pasją wprowadza w świat Dionizosa. Z nim nauczysz się degustować, a w trakcie tego wyjazdu zrozumiesz i poznasz od podszewki wina Wenecji Euganejskiej.
Program
Dzień 1 Powitanie Włoch
Wyjazd w godzinach porannych z Krakowa. Przejazd do Włoch. Nocleg w okolicy Vicenzy.
Dzień 2 Różowa i czerwona Garda
Jezioro Garda to największe jezioro Włoch. Woda styka się tu z górami, co zapewnia wspaniałe widoki. Wybrzeże usiane jest malowniczymi miasteczkami, a także winnicami.
Odwiedzimy ciche Bardolino, które przegląda się w tafli jeziora. W lokalnym muzeum można dowiedzieć się, jak to siedlisko wpływa na charakter tutejszego wina. Poznamy sekrety produkcji różowych win na lato i spróbujemy wszystkich kolorów wina znad Gardy wraz z lokalnymi przekąskami w winiarni.
Przejdziemy się także widokową trasą wśród winnic z widokiem na Gardę.
Dzień 3 Miasto zakochanych i kochających wino
Werona to miasto targów winiarskich, zabytkowej starówki, gdzie mieszają się starożytność, średniowiecze i renesans. I oczywiście najsłynniejszej historii miłosnej. W czasie spaceru po mieście zanurzymy się w jego atmosferze, zobaczymy balkon Julii i zagubimy się w plątaninie uliczek.
Z Werony niedaleko też do winnic słynnego regionu Valpolicella... Wyruszymy więc tam na degustację w winiarni, gdzie poznamy możliwości odmiany corvina i różne style valpolicelli.
Dzień 4 Poetycka biel soave
Dzień spędzimy w rejonie win soave, którymi zachwycali się poeci i artyści. Soave to także średniowieczne miasteczkowe o niepowtarzalnym klimacie, położone wśród winnic i wzgórz. Na wschód od Werony czekają nas degustacje subtelnych win białych w renomowanych winiarniach, gdzie odbędziemy także lekcję winiarstwa ekologicznego!
Popołudnie spędzimy w Vicenzy. Stąd pochodził największy architekt włoskiego renesansu, Andrea Palladio. Poszukiwał on w swoich projektach doskonałej harmonii i tę harmonię można wyczuć, przechadzając się uliczkami miasta. A główny plac Vicenzy śmiało może ubiegać się o miejsce w gronie najpiękniejszych placów Włoch!
Dzień 5 Metoda włoska, czyli świat prosecco
Prosecco przedstawiać nie trzeba. Bo kto nie lubi bąbelków w kieliszku? Ale pić prosecco w miejscu jego narodzin to jednak szczególne doświadczenie.
Dzień spędzimy w krainie Prosecco, w okolicach miasteczka Conegliano. Po tutejszych wzgórzach wspinają się winnice, wśród nich wiją się dróżki, a gdzieniegdzie wyrasta wieża, willa lub wioska. Ten wiejski krajobraz, stworzony wspólnie przez człowieka i przyrodę, znalazł się niedawno na liście UNESCO. Odwiedzimy jedną z miejscowych winiarni, a także przejdziemy się jednym z odcinków szlaku winnego...
Odpoczniemy w Asolo, cichym i uroczym miasteczku, należącym do elitarnego grona borghi più belli d'Italia. Dało ono nazwę winom prosecco wyższej klasy, dlaczego więc nie spróbować kolejnego wina, które może nas czegoś nauczyć?
Dzień 6 Wśród zakrętów historii nad rzeką Piawą
Rozpoczniemy od refleksji nad dziejami bitwy toczonej nad Piawą obok historycznego Nervesa della Battaglia. Przy kolejnym łyku historii związanej z zamkiem Castello San Salvatore, pokrzepimy się winami z sąsiedniej winiarni.
Dzień skończymy w Bassano del Grappa. To urocze miasteczko z charakterystycznym mostem przerzuconym przez rzekę Brenta. Jak sugeruje nazwa, wytwarza się tu grappę, czyli destylat z wytłoczyn z winogron. Nie odejdziemy więc bardzo daleko od głównego tematu naszego wyjazdu.
Dzień 7 Pożegnanie z Italią
Wyjazd z Włoch i przejazd do Polski.