Walencja – Hiszpania artystyczno-kulinarna +LOTY

Formy aktywności
Wyżywienie
własne

Wycieczka chwilowo niedostępna.

O wyprawie

Walencja – Hiszpania artystyczno-kulinarna!

Walencja to miasto, które wydaje się być wplecione w niebo i morze, jak magiczna perła na wybrzeżu. To miejsce, gdzie przeszłość i teraźniejszość splatają się w misterny taniec architektury, kultury i natury. Gdy wschodzi słońce nad tą urokliwą miejscowością, promienie światła rozświetlają starożytne kamienne uliczki, a ciepły powiew morskiego wiatru unosi zapach pomarańczy i kwiatów. Walencja emanuje blaskiem i energią, która jest jednocześnie czarująca i hipnotyzująca. Wąskie uliczki starego miasta, z ich malowniczymi fasadami i kafelkami, prowadzą do tajemniczych placów, gdzie mieszkańcy spotykają się przy fontannach i kawiarniach. Na każdym kroku czuć historię – w starych kamienicach, które opowiadają wiele opowieści, w okopconych paellera, gdzie rodzinne przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, i w majestatycznych katedrach, które wznoszą się ku niebu.

Co zyskujesz ?

  • nowych znajomych
  • oszczędność - brak dopłat za bycie w pojedynkę
  • towarzystwo na następne wyjazdy

Czego się spodziewać ?

Zwiedzanie i pyszna kuchnia – przedłużony weekend kwietniowy!

Ten wyjazd jest idealny właśnie dla Ciebie, jeśli chcesz złapać mnóstwo hiszpańskiego słońca już wiosną! Region ten cieszy się korzystnym klimatem śródziemnomorskim, co oznacza, że jest tam stosunkowo dużo słońca i łagodne temperatury. Temperatura w granicach 22-30 st. C w dzień, 8 godzin słońca. Pozwoli nam to na intensywne zwiedzanie miasta z naciskiem na atrakcje artystyczne i architektoniczne. Oprócz tego poznamy sekrety miejscowej kuchni, próbując wyboru dań i tapasów w najlepszych knajpkach. Będzie też możliwość plażowania!

Najtańszy wyjazd na rynku – po prostu nie pobieramy gigantycznych prowizji!

Zakwaterowanie w hotelu 3*** w sercu miasta i odległości 15-30 min pieszo do najpopularniejszych atrakcji. W hotelu bezpłatny kryty basen z podgrzewaną wodą. Pokoje 2-osobowe z łóżkami pojedynczymi i prywatną łazienką, pościelami, ręcznikami, suszarką do włosów, zestawem kosmetyków, klimatyzacją, wi-fi, sejfem, TV, żelazkiem.

Program

Dzień 1 Warszawa-Walencja

Ok. godziny 12:30 spotkanie na lotnisku Chopina w Warszawie, bezpośredni  lot do Walencji, transfer do hotelu w centrum. Wspólny spacer po zaułkach starego miasta, wieczorem testowanie najlepszych przystawek – tapas i dań kuchni hiszpańskiej, dla chętnych integracja w klubie, nocleg w hotelu.

Dzień 2 Walencja

Rano udamy się na iście hiszpańskie śniadanie w kawiarni. Polecamy tostadas con tomate y jamón: To klasyczne hiszpańskie śniadanie: grzanki lub kromki chleba, z dojrzałymi pomidorami, oliwą z oliwek, solą i czasem czosnkiem. Często podawane z plasterkami jamón serrano (wędzona szynka). Dla amatorów śniadań na słodko idealne będą churros con chocolate: churros to długie, smażone ciasto, podaje się je z gorącym, gęstym czekoladowym sosem do maczania. Bocadillo de jamón o queso to rodzaj kanapki, która może zawierać plasterek jamón serrano lub kawałek sera. Jest to szybkie i popularne rozwiązanie na śniadanie w podróży. Zumo de naranja: Świeżo wyciskany sok pomarańczowy to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. W Walencji pomarańcze są bardzo popularne, więc sok jest świeży i smaczny.

Po tak cudownych kulinarnych doznaniach udamy się do Miasteczka Sztuki i Nauki (Ciudad de las Artes y las Ciencias). Jest to kompleks awangardowych budynków w skład którego wchodzą muzea, sale koncertowe, kawiarenki i hale wystawiennicze. Jest to jedyny tego rodzaju kompleks w Europie! Całość została zaprojektowana przez Santiago Calatrava.  Miasteczko Sztuki i Nauki otworzono w 1998 r., a całość obiektu zajmuje aż 350 000 m². L’Hemisfèric – pierwszy budynek, który powstał w Miasteczku a kształtem przypomina oko. Znajduje się w nim kino oraz planetarium. L’Oceanogràfic to największe w Europie oceanarium. Głównymi atrakcjami są 70-metrowy tunel oraz delfinarium. Można też tam zwiedzić ptaszarnię, pawilon arktyczny z pingwinami, zagrody krokodyli, żółwi i dużo więcej. Kolejnym budynkiem w kompleksie jest Muzeum Nauki – znajduje się w nim wiele wystaw interaktywnych. Najpiękniejszy zdjęciowo i filmowo jest Pałac Sztuk El Palau de les Arts Reina Sofía – znajduje się tutaj opera.

Po przerwie obiadowej udamy się do ogromnego parku zwanego Ogrodami Turii. Historia tego miejsca jest niezwykle ciekawa: po ogromnej powodzi z 1957 roku przekierowano bieg rzeki za pomocą sztucznego kanału. W miejscu suchego koryta zaprojektowano tereny zielone.

Po chwili wytchnienia udamy się na wieczorne doznania kulinarne! PaellaValenciana to najbardziej znana hiszpańska potrawa, która pochodzi właśnie z Walencji! Danie składa się z ryżu, warzyw, mięsa króliczego oraz drobiowego i szafranu Można też dostać „paella marinera”, czyli wersję z owocami morza, ale mieszkańcy Walencji uznają ją jedynie za podróbkę tej oryginalnej. Kolejną dość popularną wersją jest czarna paella, która swój nietypowy kolor zawdzięcza kałamarnicom. Fideuá to odmiana paelli, tyle że zamiast ryżu dodaje się do niej makaron „fideo”. Drugą podstawową różnicą jest fakt, że Fideuá zawsze przygotowywana jest z owoców morza, gdyż w przeszłości był to sposób rybaków na wykorzystanie nadmiaru połowu. Pechuga de pollo a la naranja to pierś kurczaka w sosie pomarańczowym. Lokalną potrawą jest także Rape frito, czyli żabnica w sosie z cytryny i białego wina. To danie rybne uznawane jest za prawdziwy rarytas i warto go spróbować choć raz. NA deser polecamy Buñuelos – pączek, tyle że zdrowszy, bo w znacznej części składa się z dyni! Ten głęboko smażony, słodki przysmak podawany jest zazwyczaj z czekoladą do picia. Wieczór najlepiej będzie zakończyć Agua de Valencia -to najsłynniejszy walencjański drink. Ponieważ pomarańcze w Walencji należą do najlepszych, nic więc dziwnego, że najbardziej popularny drink właśnie na nich się opiera. Oczywiście są w nim także inne składniki, czyli wino musujące cava, wódka, gin, lód i odrobina cukru, ale to właśnie mocna nuta pomarańczy tu dominuje, co czyni ten drink bardzo zwodniczym. 

Dzień 3 Walencja

Kolejny dzień zwiedzania rozpoczynamy od starego miasta. Rozpoczniemy dzień od Mercado Central, gdzie spróbujemy lokalnych przysmaków i zakupimy świeże produkty. Następnie udamy się na Plac Ratuszowy (Plaza del Ayuntamiento), aby podziwiać piękną architekturę i pomnik Manolo Blahnika. Spacer po Starym Mieście (Ciutat Vella) pozwoli odwiedzić nam Katedrę Świętego Jana Chrzciciela (Catedral de Valencia) i wieżę (El Miguelete), gdzie można podziwiać panoramiczne widoki na miasto. Po przerwie na obiad przemierzymy wąskie uliczki Barrio del Carmen, dzielnicy pełnej sztuki ulicznej i urokliwych kawiarni.   

Dzień 4 Walencja - Warszawa

Rano pakowanie, transfer na lotnisko. Planowane lądowanie na lotnisku Chopina w Warszawie o godz. 14:00.  

Warunki

Początek i zakończenie imprezy:

Lotnisko Chopina – Warszawa

Cena zawiera:

  • przelot bezpośredni Warszawa-Walencja-Warszawa z bagażem podręcznym
  • 3 noclegi, pokoje 2-os.
  • transfery lotniskowe
  • opiekę pilota podczas podróży i na miejscu – animację czasu wolnego, zapoznanie
  • zwiedzanie z przewodnikiem
  • ubezpieczenie turystyczne (KL 30.000 euro i NNW 15.000 zł)
  • Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz Pomocowy

Dodatkowe koszty:

  • lokalny podatek w wysokości 1,5 euro dziennie od osoby (6 euro za 1 os. za cały pobyt, płatne u pilota)
  • wyżywienie
  • dodatkowy bagaż
  • wstęp do dodatkowych atrakcji

Ciekawe artykuły

Treść oferty oraz galeria zdjęć imprezy turystycznej Walencja – Hiszpania artystyczno-kulinarna +LOTY pochodzą od biura TripLab, które jest organizatorem wyjazdu. Dzięki tej wyprawie można zwiedzić i poznać kulturę, tradycję oraz krajobraz takich krajów jak: Hiszpania. Wycieczka obejmuje wyżywienie typu własne. Główna forma aktywności podczas tego wyjazdu to Wycieczki, która pozwala na spędzenie wakacji w sposób aktywny. W przypadku zainteresowania ofertą prosimy o kontakt telefoniczny lub email. Gwarantujemy wiele wrażeń i wspaniałą przygodę.