Kulinarny wyjazd do Gruzji

Kraje
Formy aktywności
Wyżywienie
szczegóły w warunkach
TerminCena
10 dni6 490

O wyprawie

W poszukiwaniu najlepszego chinkali i chaczapuri. Kulinarny wyjazd do Gruzji

  • Smaki Kaukazu: kuchnia megrelska, abchazska, adżarska, czeczeńska
  • Sekretne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie
  • Uroczyste supry i toasty wyśmienitym gruzińskim winem
  • Dla ciała i duszy: muzyczne koncerty lokalnych zespołów

Tradycyjna kuchnia gruzińska jest mało jeszcze znana w naszym kraju i stanowi dla nas swego rodzaju zagadkę. Wykwintne dania, orientalne przyprawy i kolorowe barwy pobudzają jednak zmysły i wyobraźnię. Śmiało można powiedzieć, że kuchnia gruzińska konkuruje z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami świata. Bogactwo smaku i aromatu zawdzięcza przede wszystkim łagodnemu klimatowi, gdzie w ciepłym słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona, a także karalioki (szaron) i dorodne bakłażany. Dodatkowo tajemnicę stanowią "sekretne receptury" gospodyń.

Na naszym wyjeździe zabierzemy Was w świat smaków i potraw, które pojawiają się na tradycyjnym gruzińskim stole. Będziemy poznawać tajniki i receptury przyrządzania gruzińskich smakołyków, a lokalne gospodynie będą w kuchni zdradzać swoje sekrety, przekazywane od pokoleń.

Niemal codziennie będą się odbywały warsztaty kucharskie, zaś uczestnicy samodzielnie przygotują uroczystą suprę i wznosząc toasty, poznają prawdziwe smaki Gruzji. Posiadając już sekretne przepisy kuchni gruzińskiej oraz znając tradycje, każdy z nas będzie mógł przenieść kawałek Gruzji do domu i samodzielnie przygotować uroczystą suprę i wznosząc kwieciste toasty. Dla tych, którzy nie będą brać udziału w warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy bogaty program zwiedzania.

Program

RAMOWY PROGRAM WYJAZDU:

DZIEŃ 1 (warsztat "Wstęp do sekretów kuchni gruzińskiej")

Spotkanie na lotnisku Chopina w Warszawie. Przelot do Kutaisi w Gruzji. Dotrzemy do maleńkiej wioski Gelati. Przywita nas tradycyjne gruzińskie gospodarstwo, pełne miejscowych specjałów i koncert gruzińskiej muzyki. Zakup produktów na pięknym kutaiskim bazarze, po którym rozpoczniemy warsztat gotowania „Wstęp do sekretów kuchni gruzińskiej”. Naszym tematem będą podstawowe gruzińskie potrawy: chaczapuri, lobio, sałatki i bakłażany z orzeszkami. Dzień zakończymy degustacją kuchni imeretyjskiej. (Dla tych, którzy od gotowania wolą jedzenie, zorganizujemy zwiedzanie zabytków w okolicy – kompleksów klasztornych Gelati i Bagrati (UNESCO), spacer do wioski mnichów w środku lasu, kąpiel w rzecze, wioskowe życie i zwiedzanie jaskini. Możliwość jazdy konnej.)

DZIEŃ 2 (degustacja megrelskiej i abchaskiej kuchni)

Zwiedzanie fabryki produkcji herbaty i przejazd w góry. Degustacyjny obiad w stolicy Megrelii – Zugdidi. Degustacja lokalnych potraw, których specyfika sprowadza się do ostrości. Spróbujemy również dań kuchni separatystycznej republiki Abchazji. Późnym popołudniem dojedziemy na Wysoki Kaukaz do Swanetii. Zakwaterowanie w stolicy regionu - Mestii.

DZIEŃ 3 (warsztat swańskich potraw + występ muzyczny)

Zwiedzanie typowej swańskiej kuchni w wieży obronnej oraz warsztat gotowania swańskich potraw. Spróbujemy przygotować swańską sól i kubdari. Wieczorem kolacja, pełna lokalnych specjałów. Czeka nas również występ artystyczny żeńskiego zespołu, który zaprezentuje tradycyjne swańskie pieśni. Dla chętnych nauka swańskich tańców. (Dla degustatorów w programie spacer po malowniczych ścieżkach gór Kaukazu. Możliwość jazdy konnej.)

DZIEŃ 4 (degustacja adżarskiej kuchni)

Przejazd nad Morze Czarne. Odpoczynek na kamienistych plażach albo w cieniu subtropikalnego eukaliptusowego gaju. Zwiedzimy również ogród botaniczny w Batumi. Wieczorem kolacja w adżarskiej restauracji, gdzie spróbujemy adżarskiego chaczapuri z surowym jajkiem, serem i masłem.

DZIEŃ 5

Zwiedzanie górskiej Adżarii. Przekonamy się czy pomidory z Kedy na prawdę są najsmaczniejsze na świecie. Wizyta na plantacji cytrusów i herbaty. Wieczorem udamy się na kolację, gdzie będziemy mieć okazję spróbować pysznego górskiego pstrąga.

DZIEŃ 6

Czeka nas długi, ale niezwykle ciekawy przejazd z Gruzji Zachodniej do Wschodniej. Po drodze spróbujemy pysznej kawy w Zestafoni i tradycyjnych chlebków nazuki z miodem i rodzynkami. Kolację zjemy przed Tbilisi w małej wiosce Natachtari, słynącej z pysznego chinkali i najlepszego gruzińskiego piwa. Noc spędzimy w hotelu w stolicy Gruzji - Tbilisi.

DZIEŃ 7

Dzień eksploracji tbiliskiej gastronomii. W ostatnich latach Tbilisi staje się powoli kulinarnym rajem w europejskim stylu. Zgubimy się w zakamarkach uliczek Starego Miasta, by na obiad i kolację udać się do wybranych doskonałych restauracji.

DZIEŃ 8 (dzień wina i dzień czaczy, warsztat czeczeńskiej kuchni i kaukaski szaszłyk)

Przepiękna Kachetia. Wizyta w winnych tunelach, piwnicach oraz zakładach produkcji wina. Przejazd do Wąwozu Pankisi. Tam, będziemy mieć okazję gotować i próbować niezwykłe dania kuchni czeczeńskiej i upiec nad wolnym ogniem tradycyjny kaukaski szaszłyk. Wieczorem koncert czeczeńskiej, dagestańskiej i tuszyńskiej tradycyjnej muzyki i tańca.

DZIEŃ 9 (kombinacja gruzińskich potraw i europejskiego stylu)

Z Pankisi wcześnie rano udamy się na pustynię, do wioski Udabno. Tam czeka nas warsztat gotowania na pustyni w kultowej polsko-gruzińskiej restauracji Oasis Club.

DZIEŃ 10

Poranny wyjazd na lotnisko w Kutaisi i powrót do Warszawy.

Warunki

ZAPEWNIAMY W CENIE WYCIECZKI:

  • bilet lotniczy w dwie strony z wszystkimi opłatami
  • bagaż nadawany i podręczny zgodnie z limitem wagowym linii lotniczych
  • opieka polskojęzycznego pilota
  • zakwaterowanie
  • transport w Gruzji
  • wyżywienie
  • warsztaty gotowania!
  • występy kulturalne
  • degustacje wina i czaczy
  • bilety wstępu do planowanych zwiedzanych obiektów
  • pakiety informacyjne
  • ubezpieczenie NNW + KL + ubezpieczenie bagażu
  • gwarancję ubezpieczeniową biura podroży
  • obowiązkową opłatę na państwowy Turystyczny Fundusz Gwarancyjny (TFG) za każdą osobę
  • obowiązkową opłatę na państwowy Turystyczny Fundusz Pomocowy (TFP) za każdą osobę
  • ubezpieczenie na wypadek zarażenia się wirusem (COVID-19) podczas pobytu za granicą

WE WŁASNYM ZAKRESIE:

  • test na obecność Covid-19 (jeżeli dotyczy)

TEMPO WYJAZDU:

Przygotowaliśmy spokojny wyjazd, chociaż dla chętnych łączymy jedzenie ze zdrowym ruchem, spacerami w górach, pływaniem w morzu, jazdą konno lub z gruzińskim tańcem i śpiewem. Z powodu dużej ilości jedzenia jest potrzeba aktywnie spalać to, co sobie ugotujemy i później zjemy :-)

WARSZTATY GOTOWANIA:

Naszymi nauczycielkami będą gruzińskie gospodynie, które na co dzień gotują pyszne, gruzińskie przysmaki. Sprawdzone przez wielu naszych turystów, którzy nocują tam i zawsze zachwalają sobie przygotowane kolacje. Nasze mistrzynie nie mają żadnej szkoły kucharskiej, jednak takiej wiedzy nie zdobędzie się w szkole. Przez całe życie uczyły się i praktykowały tradycję gotowania, przekazując ją z pokolenia na pokolenie, od niepamiętnych czasów. Warsztaty kulinarne: „Wstęp do kuchni gruzińskiej” „Warsztat kuchni górskiej Swanetii” „Kombinacja gruzińskich potraw i europejskiego stylu” „Muzułmańska Czeczeńska kuchnia” „Kaukaski szaszłyk” „Gruzińskie wino i czacza”

ZAKWATEROWANIE:

Zakwaterowanie to pokoje dwuosobowe lub wieloosobowe w domach u miejscowych gospodarzy. Łazienka jest wspólna dla kilku pokojów. Pokoje są czyste, ale wyposażenie jest podstawowe.Ta opcja jest dobra dla tych, którzy nie wymagają komfortu, ale cenią sobie kontakt z lokalną ludnością. Dla zainteresowanych dopłata do pokoju jednoosobowego na cały wyjazd: 1500 PLN/os. (z wyłączeniem gwarancji jedynki w Udabno).

TRANSPORT:

Do dyspozycji podczas całej wycieczki będziemy mieć komfortowy minibus z klimatyzacją

GRUPA:

Jeździmy w małych grupach. Minimalna liczba osób na wycieczce wynosi 8, maksymalnie 15/16.

POGODA:

Subtropikalny klimat w zachodniej części Gruzji, temperatura 25 - 30°C, spada wraz ze wzrostem wysokości. W górach Kaukazu Wielkiego w nocy temperatura może spadać do 10°C. Na wschodzie Gruzji klimat suchy, kontynentalny, bez opadów, temperatura w okresie wakacyjnym będzie sięgać powyżej 30°C.

MIEJSCE WYLOTU:

Miejscem rozpoczęcia wycieczki jest Warszawa. Inne miejsce (np. Praga) po wcześniejszym ustaleniu za dopłatą.

INNE:

Dni i punkty programu wyjazdu mogą się zmienić w zależności od terminu wylotu lub w wyniku sytuacji na miejscu.

Ciekawe artykuły

Treść oferty oraz galeria zdjęć imprezy turystycznej Kulinarny wyjazd do Gruzji pochodzą od biura Barents, które jest organizatorem wyjazdu. Dzięki tej wyprawie można zwiedzić i poznać kulturę, tradycję oraz krajobraz takich krajów jak: Gruzja. Wycieczka obejmuje wyżywienie typu szczegóły w warunkach. Główna forma aktywności podczas tego wyjazdu to Wycieczki, Inne, która pozwala na spędzenie wakacji w sposób aktywny. W przypadku zainteresowania ofertą prosimy o kontakt telefoniczny lub email. Gwarantujemy wiele wrażeń i wspaniałą przygodę.