Pompki, czołganie, bieganie, czyli co czeka uczestników Boot Camp
Bieganie, pływanie, zajęcia fitness, siłownia – form aktywności fizycznej jest wiele. Jednak spora część miłośników sportu wciąż poszukuje nowych doświadczeń i wyzwań....
WIETNAM ZE SMAKIEM slow travel
Niezwykła wycieczka do Wietnamu, z której wrócicie bogatsi o świetne przepisy na dania azjatyckie i umiejętności ich przyrządzania. Zaczniemy od delektowania się lokalnymi przysmakami - zarówno w znanych restauracjach, jak i na ulicznych targach. Gdy już rozsmakujemy się w kuchni wietnamskiej przystąpimy do akcji - lekcji gotowania.
W poszukiwaniu najlepszych składnikó odwiedzimy lokalny targ, aby następnie, pod czujnym okiem fachowców, nauczyć się gotować legendarne pho bo, przyrządzać rewelacyjne sajgonki, banh xeo czy bun thit nuong. Rozsmakujemy się świeżymi, niesamowitymi w smaku sokami z owoców. Wypijemy najlepszą kawę na świecie, poznamy smak i zachwycimy się kolorytem egzotycznych owoców. Nie ominie nas widok przepięknej zatokę Bai Tu Long, klimatycznego Hoi An i tętniącego życiem Sajgon - oto nasz przepis na udane wakacje!
1 dzień - Wylot
Spotykamy się z pilotem wyprawy na lotnisku w Warszawie. Wylot.
(Jeśli chcesz wylecieć z innego portu lotniczego, skontaktuj się z nami!)
2 dzień - PRZYLOT DO HANOI - KOLACJA U MASTERCHEFA
Przylot do stolicy Wietnamu - Hanoi. Spacer po starówce (Old Quarter) i wokół jeziora Hoan Kiem. Wieczorem udamy się na odkrywanie smaków azjatyckich w jednej ze znanych restauracji stolicy. Początek naszej przygody z wietnamskim jedzeniem rozpoczniemy z przytupem i na wysokim poziomie, ale spokojnie - dojdziemy też do ulicznych przysmaków!
3 dzień - REJS PO ZATOCE BAI TU LONG: kajaki i relaks
Jedziemy do portu w Halong City, skąd rozpoczynamy dwudniowy rejs po zatoce Bai Tu Long. Położona na północ od znanej zatoki Halong, Bai Tu Long jest równie malownicza, przy dużo mniejszej ilości odwiedzających. Po zaokrętowaniu ruszamy w kierunku widocznych na horyzoncie ostańców wapiennych, zajadając lunch złożony z lokalnych przysmaków.
Płynąc będzimey podziwiać magiczne skały wystające ponad taflę wody. Zatrzymamy się w wyznaczonym miejscu zatoki gdzie będziemy mogli eksplorować okolicę na kajakach, kąpać się lub plażować, w zależności od preferencji. Nocujemy w kajutach na łodzi.
4 dzień - REJS PO ZATOCE BAI TU LONG: jaskinia, sajgonki - HANOI
Po śniadaniu odwiedzimy jedną z jaskinii wydrążonych w wapieniu , z których słynie zatoka. Płynąc z powrotem do pośród malowniczych ostańców będziemy mieli okazję spróbować naszych sił w zwijaniu sajgonek, które będą częścią naszego pożegnalnego lunchu na pokładzie dżonki.
Po południu przyjazd do Hanoi. Chętni wieczorem mogą udać się na spektakl w Teatrze Wodnych Lalek (ok. 5 USD). Jest to tradycyjny teatr wietnamski, charakterystyczny dla regionu północy kraju i unikalny na skalę światową.
5 dzień - NINH BINH: ostańce wapienne na polach ryżowych i lokalne przysmaki
Po śniadaniu pojedziemy na całodniową wycieczkę w okolice Ninh Binh. Tutaj wsiądziemy do łódek i popłyniemy w ok. 2,5h spływ pośród pól ryżowych i gór, przepływając przez jaskinie i podziwiając jeden z najpiękniejszych krajobrazów Wietnamu. Lunch zjemy w lokalu, który słynie z lokalnych przysmaków. Następnie przejazd do punktu widokowego. Po pokonaniu 486 schodów wejdziemy na szczyt góry, skąd rozciągają się panoramiczne widoki okolicy. Powrót do Hanoi ok. 18 i czas wolny.
6 dzień - HANOI: PLAC BA DINH, ŚWIĄTYNIA LITERATURY - HUE
Rano w końcu przyjrzymy się z bliska najważniejszym miejscom stolicy Wietnamu. Udamy się na Plac Ba Dinh gdzie znajduje się Mauzoleum założyciela współczesnego Wietnamu Ho Chi Minha. Zobaczymy Van Mieu (Świątynia Literatury) miejsce kultu Konfucjusza, oraz przejdziemy się po przyjemnym parku otaczającym jezioro Hoan Kiem i odwiedzimy świątynie Ngoc Son stojącą na małej wysepce na jeziorze.
Po południu ruszymy w dalszą drogę. Transfer na lotnisko i przelot do Hue. Zakwaterowanie i odpoczynek przed następnym intensywnym dniem.
7 dzień - HUE: CESARSKIE MIASTO, STREET FOOD TOUR
Po śniadaniu udamy się na zwiedzanie Cesarskiego Miasta - ogromnej cytadeli, na terenie której niegdyś mieścił się dwór cesarski z Purpurowym Miastem, na kształt Zakazanego Miasta w Pekinie. Załóżcie wygodne buty - teren jest rozległy i czeka nas trochę chodzenia. :)
Wieczorem ruszymy na Street Food Tour. Kuchnia centralnego Wietnamu uznawana jest za najbogatszą smakowo w całym kraju, czekają nas.
8 dzień - HUE: CESARSKIE GROBOWCE - HOI AN
Po śniadnaiu ruszymy na zwiedzanie cesarskich grobowców. W rzeczywistości są to rozległe pałace z ogrodami o oryginalnej architekturze.
Po południu przejedziemy z Hue do Hoi An jedną z najbardziej malowniczych dróg w tej części Azji. Po drodze zatrzymamy się w kilku ciekawych punktach na trasie, m.in. Hai Van Pass - przełęczy z pięknymi widokami na morze.
Wieczorem spacer po Hoi An w poszukiwaniu nowych smaków.
9 dzień - Hoi An: klimatyczny stary port kupiecki
Zwiedzanie Hoi An, starego chińskiego portu obfitującego w ogromną ilość restauracji. Zajrzymy do światyń i domów kupieckich, zobaczymy też jedyny w swoim rodzaju kryty most japoński. Dla niestrudzonych wieczorem degustacja połączona z lekcją gotowania typowych potraw dla tej części Wietnamu (koszt ok. 20 USD).
10 dzień - HOI AN: LEKCJA GOTOWANIA
Pora nauczyć się gotować kilka potraw, które do tej pory tylko smakowaliśmy. Rano udamy się na lokalny targ, zapoznamy się z ziołami i warzywami używanymi w kuchnii środkowego Wietnamu i zrobimy zakupy. Następnie wsiądziemy do ogromnych okrągłych koszy, które miejscowi rybacy tardycyjnie używają do połowów. Po krótkim spływie po kanałach i prezentacji mistrzowskich umiejętności wiosłujących udamy się do kuchni na lekcję gotowania. Przyrządzimy kompletny posiłek - od przystawki do deseru.
Po południu czas wolny na relaks np. na pobliskich plażach.
11 dzień - HOI AN I OKOLICE
Dalsze zwiedzanie uroczego Hoi An. Chętni wcześnie rano udadzą się na wycieczkę do ruin My Son - ważnego ośrodka religijnego królestwa Champa, lub na przejażdżkę rowerem pośród pól ryżowych. Jeśli pogoda będzie sprzyjać, możemy wybrać się na wycieczkę do Ba Na Hills z robiącym furorę w Internecie Złotym Mostem. Można też poleniuchować na pobliskich plażach, poszaleć na zakupach w jednym z licznych sklepików z pamiątkami i ubraniami, lub napawać się niepowtarzalnym klimatem Hoi An. Spokojnie, nie musicie się decydować teraz - nasz pilot/pilotka pomogą Wam zagospodarować czas na miejscu.
12 dzień - HO CHI MINH CITY (SAJGON): SPACER PO MIEŚCIE
Przelot do Sajgonu, zwiedzanie miasta. Wstąpimy do Muzeum Pozostałości Wojennych dowiedzieć się nieco więcej o najdłuższej wojnie XX wieku. Przejdziemy się koło pałacu Reunifikacji, katedry Notre-Dame, budynku poczty oraz ulicą Dong Khoi, przy której mieszczą się najpiękniejsze kolonialne budynki w mieście. Spacer zakończymy na deptaku przed ratuszem miejskim, gdzie można również upolować uliczne przysmaki.
Wieczorem chętni mogą udać się na szaleńczy street food tour motorkami (jako pasażerowie) po mieście w poszukiwaniu ulicznych rarytasów. Może uda nam się skosztować grillowane jedwabniki, żabę curry, kaczy embrion czy przegrzebki...
13-14 dzień - DELTA MEKONGU: REJS KANAŁAMI I HOMESTAY
Gwarny Sajgon zostawiamy za sobą i jedziemy do najpiękniejszego regionu delty Mekongu - Ben Tre. Tutaj, pływając łodziami po odnogach i kanałach Mekongu, zapoznamy się z lokalnym życiem mieszkańców, rzemiosłem i uprawami. Następnie przejazd na nocleg do homestayu - zatrzymamy się na wsi u lokalnej rodziny w domu przystosowanym do przyjmowania gości. Spacer po okolicy pośród pól ryżowych lub relaks w hamaku z sielskimi widokami. Wieczorem wspólne gotowanie i kolacja.
Drugiego dnia po śniadaniu dalsze odkrywanie wiejskiej okolicy i poznawanie mieszkańców delty. Następnie powrót do Sajgonu.
15 dzień - SAJGON - WYLOT
Rano czas na zrobienie zakupów – w końcu będziecie potrzebować lokalnych przypraw, aby już w domu przyrządzić wszystkie poznane dania. W zależności od godziny wylotu, chętni mogą udać się na półdniową wycieczkĘ do tunelów Cu Chi (koszt ok. 15 USD). Żegnamy się z Wietnamem i jego genialnym jedzeniem. Transfer na lotnisko i wylot.
16 dzień - POWRÓT
Przylot do Polski. Pożegnanie z pilotem na lotnisku w Warszawie. Zakończenie wyprawy.
CENA OBEJMUJE:
koszulka klubowa
worek sportowy
etui na bilet
karta ubezpieczeniowa
CENA NIE OBEJMUJE:
biletów wstępu do miejsc wymienionych w programie; transportu lokalnego w miastach (taxi, ryksze itp.): ok. 70 USD
wyżywienia poza lekcjami gotowania: ok. 15-20 USD dziennie na osobę
atrakcji dla chętnych
wizy
obowiązkowej składki na turystyczny fundusz gwarancyjny: 13 PLN/os.
ZALICZKA: 1000 pln
Jeśli chcesz wylecieć z innego portu lotniczego w Europie, skontaktuj się z nami!
Zakwaterowanie
Sprawdzone przez nas hotele - pokoje 2-os. z łazienkami. Podczas wycieczki do zatoki Bai Tu Long - jeden nocleg na dżonce. Podczas wycieczki po delcie Mekongu homestay.
Wyżywienie
Śniadania w hotelach w cenie. Pełne wyżywienie podczas wycieczki do zatoki Bai Tu Long i po delcie Mekongu. Kolacja w Hanoi pierwszego dnia, lunch w Ninh Binh, street food tour w Hue i lekcja gotowania w Hoi An również w cenie.
Pozostałe wyżywienie nie jest wliczone w cenę. Każdy przeznaczy na nie kwotę zgodne z jego potrzebami. My mamy swoje ulubione restauracje i bary, do których Was zabierzemy podczas naszej wyprawy.
Transport
W programie mamy 2 przeloty wewnętrzne: Hanoi - Hue oraz Da Nang (Hoi An) do Ho Chi Minh City. W miastach jeździmy taksówkami lub rykszami. Na wszystkie wycieczki zabieramy zawsze tylko bagaż podręczny, bagaż główny zostaje w hotelu.
Przydatne wyposażenie
Informacje zdrowotne
Dokumenty
Pieniądze
Internet
Powszechnie dostępny, nawet w małych miejscowościach. Możliwy ograniczony dostęp do Internetu podczas wycieczki do delty Mekongu.
Napięcie
Napięcie elektryczne 220 V/ 60 Hz. Gniazdka amerykański i europejski standard. Nie ma potrzeby kupowania przejściówek.
WIZY
Wietnam
Atrakcje dla chętnych:
Wycieczka do ruin My Son
Koszt około 15 USD
Przejażdżka rowerem pośród pól ryżowych
Koszt około 10 USD.
Degustacja połączona z lekcją gotowania w Hoi An
Koszt około 25 USD.
Street food tour na motorach w Hoi An
Koszt około 70 USD.
Dodatkowe lekcje gotowania
Koszt około 45 USD.
Wycieczka do tuneli Cu Chi
Koszt około 10 USD.
Bieganie, pływanie, zajęcia fitness, siłownia – form aktywności fizycznej jest wiele. Jednak spora część miłośników sportu wciąż poszukuje nowych doświadczeń i wyzwań....
Fitness, bieganie, a może pływanie? Niezależnie od tego, jaki sport uprawiasz nie rezygnuj z rozgrzewki, która stanowi klucz do efektywnego i bezpiecznego treningu. Dlaczego rozgrzewka jest taka ważna? Dlatego, że...
Treść oferty oraz galeria zdjęć imprezy turystycznej WIETNAM ZE SMAKIEM slow travel pochodzą od biura Kiribati Club, które jest organizatorem wyjazdu. Dzięki tej wyprawie można zwiedzić i poznać kulturę, tradycję oraz krajobraz takich krajów jak: Wietnam. Wycieczka obejmuje wyżywienie typu lekcje gotowania. Główna forma aktywności podczas tego wyjazdu to Wycieczki, Inne, która pozwala na spędzenie wakacji w sposób aktywny. W przypadku zainteresowania ofertą prosimy o kontakt telefoniczny lub email. Gwarantujemy wiele wrażeń i wspaniałą przygodę.